top of page
2023

Fra novembermøtet 28.11.

 

 

Forfatteren Trude Marstein var siste gjest denne høstsesongen. Hun foreleste om hvordan hun skaper rollefigurene i sine romaner. Det ga oss et interessant innblikk i måten hun tenker på og hvilket perspektiv hun har som utgangspunkt: de skal få leve sine egne liv, men ikke helt uten en viss kontroll. Rollegalleriet skal gjenspeile hverdagen skapt av mennesker med ulike egenskaper og kvaliteter, på godt og ondt.

IMG_9521_edited.jpg

Foto: Bjørg Nina Andersen Lia

Tradisjonen tro ble det musikk på programmet denne siste onsdagen før jul. Vokalgruppen Nordlyd  består av sangere fra Danmark og Norge, ledet av Susanne Arnesen som opprinnelig er fra Fredrikstad. De ga oss en smak av vinterlys og jul gjennom ord og toner. I gruppen finnes det både operasangere, klassiske sangere og visesangere. Gruppen er bundet sammen i overbevisningen om at musikk er formidling av en historie. Her var det bare å lene seg tilbake og la vakker lyd og stemning berike oss.

IMG_9532_edited.jpg

Foto: Bjørg Nina Andersen Lia

 

Victoria Kielland

Victoria Kielland (f. 1985) er forfatter og har vokst opp i Fredrikstad. Kielland har utgitt tre bøker, I lyngen (2013), Dammyr (2016) og Mine menn (2021). I lyngen er en kortprosasamling som tar for seg mennesket og dets ulike måter å forholde seg til naturen på. Dammyr er en oppvekstskildring fra Fredrikstad som tar utgangspunkt i byens to store uløste drapsgåter, Ingeborg Køber-saken og øksemordene i Lille Helvete. Hennes siste roman Mine menn (2021) tar for seg skjebnen til Belle Gunness, kvinnen fra Selbu som ble Amerikas første kvinnelige seriemorder. Mine menn har til nå blitt solgt til 15 språk.

Fra oktobermøtet 25.10:

victoriakielland.jpg

Foto: Bjørg Nina A. Lia

Kristin Brandtsegg Johansen

 

Kristin Brandtsegg Johansen er utdannet idehistoriker, hun har skrevet flere bøker. To av dem omhandler Sigrid Undset, Hvis kvinner ville være kvinner, om Sigrid Undset, hennes samtid og kvinnesaken (1998) og Jeg har levet i dette landet i tusen år, en sommer med Sigrid Undset (2017). Hun er ansatt som konservator for dikterhjemmene Sigrid Undsets Bjerkebæk og Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad. Kristin Brandtsegg Johansen skal snakke om Olav Audunssøn av Sigrid Undset.

Foto: Bjørg Nina A. Lia

IMG_9066.jpg
Fra septembermøtet 27.09
IMG_4885_jpg.jpeg

Marta Breen

 

Marta Breen er en prisbelønt sakprosaforfatter og profilert feminist. Hun har skrevet bøker om kvinnehistorie, musikk og feminisme og en rekke tegneserier. Som engasjerende formidler har hun holdt foredrag om kjønnsroller og likestilling i land som Egypt, Russland, Serbia, Ungarn, Polen og Brasil. Denne kvelden kom hun til oss for å snakke om to av sine nyeste bøker; ”Patriarkatet faller” og ”Aasta Hansteen og jakten på søsterskapet”.

IMG_4887.jpeg

Terje Vigen

 

Skuespiller Monica Hjelle og musiker Knut Henriksen fremførte"Terje Vigen", av Henrik Ibsen.

 

I 2005 fremførte Monica Hjelle «Terje Vigen" for første gang på Hestnesøy utenfor Grimstad, der diktet forteller at Terje Vigen faktisk startet sin strabasiøse ferd. Det var krig og blokade, folk i Norge sultet og Terje Vigen så bare en utvei; å ro alene til Danmark for å hente korn til kone og barn. Diktet er en fantastisk historie skrevet i verseform. Det omhandler krig, og krigens ofre, kjærlighet, fattigdom og ikke minst higen etter hevn, og hvilken uendelig lettelse tilgivelsen til slutt gir. 

Fra augustmøtet 30.08.23:


Mona Ekelund

Lesegleder - et kåserende foredrag om lesningens gleder og muligheter.

Hva slags bøker liker vi og hvorfor? Hvordan finne de bøkene som vi kan «være i» og glede oss over lenge? Foredraget hadde som mål å gi leseinspirasjon gjennom mange konkrete eksempler fra litteraturen, og videre gi lesere verktøy til å sette ord på egen smak. En bevisstgjøring av egen smak kan gi større leseutbytte, samt gjøre det lettere å navigere i vrimmelen av bøker som finnes. 

Mona Ekelund, leder i DKL, har et langt yrkesliv bak seg som bibliotekar og litteraturformidler. Her delte hun godbiter og lesetips.

mona_e.jpg

Cecilie Enger

Cecilie Enger fortalte om sin siste roman «Det hvite kartet». Norges sjøfartshistorie handler stort sett om menn, men i denne romanen fra 2021, forteller Cecilie Enger om «Mannedamene» fra Haugesund, Norges to første kvinnelige skipsredere. Ikke bare var de forretningspartnere, de levde også sammen. Hvordan var det å være «skeiv» for hundre år siden, og hvordan var det for kvinner å våge seg inn i skipsfartsvirksomhet og kommunestyrer? 

Cecilie Enger, født i 1963, har flere prisbelønnede bøker bak seg, blant andre «Mors gaver» fra 2013.

cecilie_enger.jpg

                   Fra aprilmøtet 2023

 

Linn Ullmann

Da Oslo, Norge og verden stengte ned i mars 2020, klistret Linn Ullmann i all hemmelighet opp dikt og tekster på lyktestolper rundt omkring på Torshov i Oslo. Dikt, prosa, sitater, fragmenter. Tekstene var både norske og utenlandske, noen skrevet helt nylig, andre skrevet for over tusen år siden, men alle fortalte de noe helt vesentlig om vår egen tid. 

Linn framførte et spennende lysbildeforedrag for oss. Det er  skrevet som tolv henvendelser fra verdens ende, og beskriver det som etter hvert skulle bli til Lyktestolpeprosjektet i Torshovparken - det handler om å lese og skrive, om ikke å miste forstanden og om å være i litteraturen og skrivingen på nye og uventede måter. 

Foto: Kristin Svanæs-Soot

Fredrik Høyer

Vi fikk besøk av slampoeten, forfatteren og scenekunstneren Fredrik Høyer, også kjent for sine jevnlige bidrag til programmet Salongen i P2. Høyer fremførte sine egne lange poesimonologer som forteller om livet sett fra en ung manns ståsted. Glem abstrakt, smal lyrikk, her fikk vi høre virtuos poesi som gikk rett hjem hos tilhørerne. Det var et fyrverkeri av ordkunst, jazzlyrikk og hip hop som virkelig begeistret!

Foto: Jan Tore Eriksen

Atle Næss

IMG_2986.jpg

Atle Næss (f. 1949) er østfolding. Han har skrevet rundt 30 bøker i ulike sjangre. Den nyeste heter Det glemte århundre og handler om 1600-tallet. Gjennom å knytte sammen "små" historier om virkelige mennesker som levde på denne tida, ga forfatteren et bilde av den "store" historien i en nokså oversett periode i fortellingen om Norge. 

Tore Renberg

Fra marsmøtet:

IMG_2990.jpg

Tore Renberg (f.1972) er fra Stavanger. Han har skrevet rundt 30 bøker, blant annet om Jarle Klepp og om Hillevågsgjengen. I to av de siste romanene Du er så lys og Tollak til Ingeborg har han skrevet på nynorsk. Vi fikk høre forfatteren lese fra og snakke om bøkene, og litt om hvordan valg av nynorsk som språkform har påvirket tekstene. Renberg fortalte også fra romanen Ingen tid å miste. 

6D9006FA-EE06-4F0A-A10D-F80F93FED501_1_201_a.heic

Februar 2023

Ingeborg Arvola 

Ingeborg Arvola (f. 1974) besøkte oss 1. mars.

Høsten 2022 fikk hun Brageprisen for boka «Kniven i ilden». Handlingen foregår midt på 1800-tallet, og en av Arvolas egne formødre er hovedperson. Her fikk vi høre om spenning, forbudt kjærlighet, sydende ishavsfiske og helbredende hender. «Kniven i ilden» er planlagt å være den første i en trilogi, og nå venter vi spent på fortsettelsen. 

Marit Aasbrenn
i samtale med Bjørg Gjærdingen

D1EE517A-B151-420C-86DD-10BF56B1C449.heic

Marit Øgar Aasbrenn (f. 1956) har skrevet boka «Mormor og jeg», en fortelling om en elsket mormors betydning for barnebarnet. Olea (1891-1970) døde da Marit var bare 13 år, men hun satte dype spor i tenåringen. Boka skildrer levende og varmt hvordan det var å vokse opp i byen på 1950- og 60-tallet med besteforeldre på landet. «Mormor og jeg» fikk Østfold historielags pris for beste bok i kategorien slektshistorie i 2022. Vi fikk høre Marit fortelle om mormoren og boka, i samtale med Bjørg Gjærdingen.

Fra januarmøtet 25. januar:
Marie Aubert
IMG_2663.jpg

"Når folk spør hva jeg skriver om, svarer jeg ofte at det handler om vanlige folk som gjør dårlige ting mot dem de er glade i", forteller Marie Aubert og fortsetter: 

"Jeg tror bøkene mine blir oppfattet som ganske underholdende og gjenkjennelige, men samtidig litt vonde - siden det handler mye om de sidene av oss selv som vi ikke er så glade i å vise fram". 

På møtet presenterte hun og leste fra sin siste bok  «Jeg er egentlig ikke sånn», som drar oss inn i et slikt hverdagslig mareritt.

Foto: Bente Bjar

Trude Teige
IMG_2669.jpg
20 år med fortellerglede.

Trude Teige fortalte om hvordan viktige, sanne historier har vært drivkraften uansett hva slags romaner hun skriver. 

Med et brennende samfunnsengasjement har forfatteren løftet fram ukjente krigshistorier og kvinnehistorier i sine historiske romaner og satt søkelyset på det kritikkverdige i samfunnet i krimromanene. 

Foto: Bente Bjar

©2023 by Bente Bjar, Det Kvindelige Læseselskab

  • Facebook
bottom of page