top of page
IMG_3063_edited.jpg

Mette Werner

Foto: Bjørg Nina Andersen Lia

IMG_6482_edited.jpg

Foto: Bente Bjar

Gerd Brantenberg

Augustmøtet 31. august:

OM KJÆRLIGHET OG VILJEN TIL DET GODE

Mette Werner i samtale med Gerd Brantenberg

På scenen denne kvelden møtte vi Mette Werner og Gerd Brantenberg i samtale om kjærlighet i praksis:  Hva skjer med de gode følelsene når de møter motstand? Hvordan takler vi at den elskede ikke alltid er sånn som vi synes hun/han burde være? Og hvordan er det når ens elskede skal dø fra en? Utgangspunktet for samtalen var Mette Werners roman av året, Ode til lyset

 

Mette Werner har bakgrunn fra film, er manusforfatter, utdannet adjunkt og har arbeidet flere år som lærer i Fredrikstad. Siden 2019 er hun forfatter på heltid.

Gerd Brantenberg vil være godt kjent for Læseselskabets medlemmer etter flere tidligere besøk. Mange vil kjenne bøkene hennes, spesielt den feministiske satiren Egalias døtre og St Croix- trilogien som tar utgangspunkt i forfatterens egen oppvekst i Fredrikstad på 50-tallet.

IMG_3057.jpg

AFRIKANSKE FORTELLINGER, Tomm Kristiansen

 

Etter pausen fikk vi gjenhør med en kjent og kjær radiostemme, en stor forteller som mang en gang har fascinert oss med sine fortellinger fra Afrika. Journalisten og forfatteren Tomm Kristiansen øste av sin kunnskap og kjærlighet til dette store kontinentet og fortalte om Afrikas store sivilisasjoner som vi ikke visste så mye om. Han kom inn på dagens virkelighet og tenkemåte, og hvordan det moderne Afrika ble til, gjennom skikkelser som Nelson Mandela.

Tomm Kristiansen.                           Foto: Bjørg Nina Andersen Lia

Foto: Bente Bjar

Vårens siste medlemsmøte

torsdag 28. april

Forfattere: Selma Lønning Aarø og Jostein Gaarder

 

Selma Lønning Aarø skriver i ulike sjangre både for barn og voksne og er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil. Høsten 2021 utga hun romanen «Privatlivet fred» hvor hun utforsker virkelighetslitteraturens dilemmaer. Hvem eier en historie? I sin anmeldelse i Fredrikstad Blad skriver Christen Hvam: «Hva er forfatterens etiske ansvar? Selma Lønning Aarøs nye roman, «Privatlivets fred», går rett inn i denne problemstillingen på en måte som både er morsom og til ettertanke.» 

Forfatteren er født på Stord. Etter mange år i Oslo er hun nå bosatt i Fredrikstad, noe hennes siste bok bærer preg av, et morsomt poeng for oss som er lokalkjente i distriktet!

fullsizeoutput_3a39.jpg
fullsizeoutput_3a3a.jpg

Foto: Bente Bjar

Jostein Gaarder trenger vel ingen nærmere presentasjon, kjent som han er for sin store litterære produksjon knyttet til religiøse, etiske og filosofiske temaer med et spesielt stort engasjement for miljø og menneskerettigheter. I høst utga han boken «Det er vi som er her nå, en livsfilosofi», formulert som et åpent brev til hans seks barnebarn.  På møtet leste han fra boka,  og reflekterte rundt  det viktigste av alle spørsmål: Hvordan skal vi klare å bevare menneskehetens sivilisasjon og selve livsgrunnlaget på vår egen planet?

fullsizeoutput_39ef_edited.png

Helene Flood og Gaute Heivoll

besøkte oss på møtet 31. mars

 

Helene Flood

Ved siden av å være forsker på vold og traumerelatert skyld og skam, er Helene Flood Aakvaag forfatter. Hun debuterte i 2008. I 2019 gav hun ut den psykologiske thrilleren Terapeuten.For denne fikk hun strålende kritikker og boken er oversatt til mange språk og skal filmatiseres. I 2021 kom enda en psykologisk thriller, Elskeren.Også denne fikk meget gode kritikker.

Gaute Heivoll

Gaute Heivoll debuterte i 2002 og har siden gitt ut en rekke bøker. Han er en allsidig og kritikerrost forfatter som skriver innenfor mange ulike sjangere. Han har skrevet bøker for barn, ungdom og voksne. For flere av bøkene sine har han mottatt priser, og mange er oversatt.  Hans siste bok, Forklaringen, fra 2021, har sitt utspring i en virkelig hendelse slik flere av hans bøker har. 

fullsizeoutput_39f3_edited_edited.png
Fra møtet 03.03:
fullsizeoutput_391e.jpg

 

 

«Suppe, såpe og frelse» er Frelsesarmeens uoffisielle motto. Utad nyter organisasjonen stor respekt for sin omsorg for trengende. Men hvordan var det å vokse opp med offisersforeldre i Frelsesarmeen? Debutanten Gullaug Pless forteller i sin bok om en hverdag tett på narkomane og kriminelle. I voksen alder reflekterer hun over hvilke omkostninger dette hadde. Hvem så barna? På møtet var sakprosaboka «Offisersbarnet» utgangspunkt for en samtale mellom Gullaug Pless og Jannicke Hagevik.

Gullaug Pless er foruten å være forfatter av «Offisersbarnet» journalist og redaktør avkunst- og kulturmagasinet FEELGOOD. Jannicke Hagevik er kunstner og forfatter av boka «Sannheten om mor».

 

 

 

 

 

             

 

 

 

Bodil Christine Erichsen (f. 1954) er historiker, frilansskribent og utdannet allmennlærer. Hun har skrevet bøkene "Norske kvinners liv og kamp" - bind 1 og 2. Norge er i dag et av verdens mest likestilte land. Slik har det ikke alltid vært. Hvordan kom vi hit? Hvem er det vi i dag står på skuldrene til? Erichsen loste oss gjennom følgende temaer med kvinneperspektiv: ekteskap, moderskap, abort, prostitusjon, det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, idrett, krig og fred. 

fullsizeoutput_3925.jpg
fullsizeoutput_392d.jpeg
Fra januarmøtet 26.1.
Hilde Hagerup

Like fint å jobbe som å danse

Helt siden vårt leseselskap ble startet har vi hatt et nært forhold til Klaus Hagerup. På siste møte kunne vi glede oss over presentasjonen av en fersk biografi om ham, av datteren Hilde Hagerup. Hilde er en glimrende biograf, og denne boka «Like fint å jobbe som å danse», er et foreløpig toppunkt. Hilde tegnet et varmt bilde av en forfatterkollega og en far. "Hilde Hagerups penn svinger elegant mellom det sørgelige og det såre og det oppløftende og det morsomme", heter det i en anmeldelse. Det kan vi si oss enige i. Takk for et fint gjensyn med Klaus i ord og bilder.

 

Signe Prøis

Isabel Allende og latinamerikansk litteratur

Mange har nok tidligere lest Isabel Allende, den chilenske forfatteren som ble berømt blant annet for boka «Åndenes hus». I en alder av 85 år kommer hun nå ut med ny roman. En uke før lansering i Norge ble boka presentert spesielt for oss. Signe Prøis er en relativt fersk litteraturprofil i Fredrikstad. Foruten å være oversetter og forlegger driver hun sin egen bokhandel i Gamlebyen. Latinamerikansk litteratur er en av hennes spesialiteter, og denne kvelden handlet om akkurat det med Isabel Allende som utgangspunkt.

Nydelig og heftige toner ble vi også

servert, av José Leguina og

Ole Jacob Evensen.

fullsizeoutput_38b5.jpeg
fullsizeoutput_38a2.jpg

Hilde Hagerup

fullsizeoutput_38a0.jpg

Signe Prøis

fullsizeoutput_35cd.heic

Foto: Bente Bjar

Novembermøte

På programmet sto møte med forfatterne Janne Stigen Drangsholt og Monica Isakstuen. Først ute var  forfatter og litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt. Hun satte  spørsmålstegn ved den litterære kanon. Hvorfor er kvinnelige forfattere så underrepresenterte på listene? Hun tok oss med på en reise gjennom litteraturhistorien - fra greske tragedier  til Knausgård, med fokus på kvinnenes rolle. Drangsholt er en kunnskapsrik og inspirerende formidler som bevisstgjør oss som lesere.

Romaner om ekteskap har vi mange av. Men hvor mange romaner handler om andre relasjoner mellom voksne? Vennskap kan også ha sine utfordringer. Fredrikstads egen forfatter Monica Isakstuen kom i 2021 med romanen «Mine venner», der dette temaet problematiseres.

 

Etter pausen møttes Monica og Janne på scenen til en samtale der ulike sider ved venner og vennskap ble diskutert.

fullsizeoutput_35d1_edited.png

Sanger og musiker Sunniva Berg ga oss en stemningsfull musikalsk kortmeny først og sist i programmet. Sunniva Berg er en sanger og musiker fra Skjeberg. Hun har en bred musikalsk bakgrunn som strekker seg over flere sjangere. De siste årene har hun jobbet mye med tradisjonsmusikk fra Østfold samt egne låter. Sunniva liker seg også godt i grenseland mellom ulike sjangere hvor nye uttrykk kan oppstå.  Hennes egen musikk henter inspirasjon fra både jazz, vise, pop og folk.

Sunniva Berg er vokalist i bandet KLC (KuLokkCall) som har gitt ut albumene Kvinnfolk og Farvel Odel og Ære.

Oktobermøte onsdag 27. oktober
Vigdis Hjorth og Hilde Østby besøkte oss 

Vi begynte kvelden med forfatteren og skribenten Hilde Østby.

Hun involverte oss i følgende tema:

Hvorfor dagdrømmerne skal redde verden! 

Et foredrag om hukommelse, kreativitet og ensomhet; hjernevitenskap og kulturhistorie

Finnes det kreative, ensomme geni? Kan du stole på hukommelsen din? Kan lykkelige minner beskytte deg mot ensomhet? Hvorfor er kreativt arbeid forbundet med vennskap og er falske minner en dør til kreativiteten? Takk for et spennende foredrag!

Vigdis Hjorth  har besøkt oss flere ganger og hver gang gitt oss engasjerte foredrag med interessante tanker og refleksjoner. Så også denne gang! Tema for foredraget var "Nattlig drøm og daglig tale" -  om å forandre perspektiv på tilværelsen. Dette er vel noe vi bør la oss utfordre av gjennom hele livet?  Og kanskje kan vi løfte hverdagens trivielle øyeblikk om vi inntar barnets perpektiv på tilværelsen? Takk til en sprudlende og engasjert Vigdis Hjorth!

 

Hjem: About

Septembermøte 29.09

Vi i styret er lettet og glade over at koronarestriksjonene ikke lenger legger sin begrensende hånd over vår virksomhet! Septembermøtet kunne endelig avholdes over samme lest som vi hadde før pandemien slo til - uten påmelding, med fullt program og god stemning!

fullsizeoutput_3485.jpeg

Henninge Solberg
om forfatteren Annie Ernaux

Første post på programmet var en presentasjon av den kjente og prisbelønte franske forfatteren Annie Ernaux. Litt uhøytidelig kan vi beskrive henne som Frankrikes svar på Bjørg Vik. Ernaux har skrevet mye om temaer som samfunnsdebatten på 70-tallet var opptatt av, som lidenskap og samliv, kvinnefrigjøring, likestilling og abort. Oversetter Henninge Solberg ga oss spennende informasjon og inspirasjon til å lese.

IMG_9338.JPG

Knut Nærum
i samtale med Marius Aronsen

Etter pausen var det en samtale/bokbad der forfatter og humorist Knut Nærum ble intervjuet av sin forlagsredaktør Marius Aronsen fra Vigmostad & Bjørke. Nærum har skrevet mange bøker, både barnebøker, tegneserier og skuespill. Han er dessuten kjent for engasjement i samfunnsdebatter, så her var det mye å snakke om. Det ble en samtale med både humor og alvor.

Image by Hatice Yardım

Kommende møter

2023

30. august 

27. september

25. oktober

29. november

Hjem: Tidsplan
bottom of page