2022
Novembermøtet 2022:
Vi fikk en smak av førjul denne siste kvelden i november i form av et glass vin til medlemmene, presentasjon av julelitteratur og etter pausen flott musikk.
Vintermørket inspirerer til lesning og hygge innendørs. Julefortellinger skaper ettertanke og den rette stemningen. Hva er skrevet opp gjennom årene, og hvorfor har så mange forfattere valgt å skrive nettopp om julen? Mona Ekelund presenterte i foredraget før pausen både eldre og helt nye perler om og for adventstiden og selve julehøytiden.
Året i Det Kvindelige Læseselskab ble avsluttet med flott konsert av Sanne Kvitnes og Trond Lindheim.
Sanne Kvitnes jobber som skuespiller, sangerinne og tekstforfatter.
Hun har tidligere medvirket i bla.a. «Den Hvite Dame» som Penelope, «Soot Spelet» som Inger-Marie Soot, ensemble i «Sound of Music» ved Folketeateret, og Åsta/Biskop i «Olav Den Heldige – Ranes Hemmelighet».
I 2020 gjorde hun brakdebut i «Chess» på Folketeateret, i rollen som Florence Vazi – en rolle hun vant «Årets musikalartist» for under Musikkteaterprisen 2021, og som hun igjen er aktuell med denne høsten og vinteren 2023.
Høsten 2023 vil dere kunne se henne i «Miss Saigon» på Folketeateret, i rollen som Ellen.
Utenom teaterscenen produserer hun egne konserter, hun skriver eget materiale – både musikk og større produksjoner – driver møtestedet «Musikalpub», og jobber som oversetter og dubber for IYUNO.
På piano hadde hun med Trond Lindheim.
Fra oktobermøtet:
Bokbad med Vigdis Hjorth
Vigdis Hjorth ble bokbadet av Berhard Ellefsen
Berthold Brecht - en kynisk menneskevenn
Konsertforestilling med gruppa Tilbudogetterspørsel og Vigdis Hjorth
Hvem var egentlig Berthold Brecht –
og hva betyr han i dag?
Den tyske dikteren og dramatikeren Berthold Brechts teaterstykker ble epokegjørende for utviklingen av det moderne teateret i Europa. Brecht hadde nye tanker om hvordan teateret kan formidle virkeligheten slik at publikum kan tenke selv rundt samfunn og politikk.
Gruppa Tilbudogetterspørsel presenterer evig aktuelle politiske spørsmål hos Berthold Brecht på en poetisk og spenstig måte. Alt veves sammen til en konsertforestilling der Jørn Simen Øverli spiller gitar, synger og har gjendiktet de fleste av tekstene, Ruth Wilhelmine Meyer presenterer de mest forunderlige lydverdener med stemmen, og Espen Leite spiller sjeldent virtuost trekkspill (Brechts foretrukne instrument).
Foto: Bjørg Nina Andersen Lia
Før vi fikk oppleve dette ensemblet tolke Brecht fra scenen, fikk vi en innledning. Litteraturkritiker Bernhard Ellefsen bokbadet Vigdis Hjorth om hennes siste roman, 15 år. Det ble en interessant samtale om erkjennelser, liv og oppvekst.
Maja Lunde
Maja Lunde i samtale med Toril Stokkan
Maja Lunde er en av våre forfattere med størst suksess de siste årene, også i utlandet. For vår tid er hun hyperaktuell, blant annet fordi miljøproblematikk er gjennomgangstema i mange av bøkene. Den siste boka hennes, «Drømmen om et tre», har allerede høstet mange superlativer. På septembermøtet fortalte hun om denne boka, og om hvordan hun jobber som forfatter, i samtale med vår gründer Torill Stokkan.
Foto: Bente Bjar
Fra septembermøtet:
Magnus Takvam
Magnus Takvam er godt kjent som en dyktig politisk kommentator i NRK. Mange vil også vite at han er sønn av Marie Takvam, en kjent og kjær lyriker og forfatter. I 2021 gav Magnus ut boka «Hun skrev for å kunne leve», en bok om sin mor, men også om sin egen oppvekst. Han fortalte gripende om sin barndom, og ga oss et levende og ærlig bilde av moren Marie Takvam.
Han leste også flere av morens dikt for oss.
Foto: Bente Bjar
Mette Werner
Foto: Bjørg Nina Andersen Lia
Foto: Bente Bjar
Gerd Brantenberg
Augustmøtet 31. august:
OM KJÆRLIGHET OG VILJEN TIL DET GODE
Mette Werner i samtale med Gerd Brantenberg
På scenen denne kvelden møtte vi Mette Werner og Gerd Brantenberg i samtale om kjærlighet i praksis: Hva skjer med de gode følelsene når de møter motstand? Hvordan takler vi at den elskede ikke alltid er sånn som vi synes hun/han burde være? Og hvordan er det når ens elskede skal dø fra en? Utgangspunktet for samtalen var Mette Werners roman av året, Ode til lyset.
Mette Werner har bakgrunn fra film, er manusforfatter, utdannet adjunkt og har arbeidet flere år som lærer i Fredrikstad. Siden 2019 er hun forfatter på heltid.
Gerd Brantenberg vil være godt kjent for Læseselskabets medlemmer etter flere tidligere besøk. Mange vil kjenne bøkene hennes, spesielt den feministiske satiren Egalias døtre og St Croix- trilogien som tar utgangspunkt i forfatterens egen oppvekst i Fredrikstad på 50-tallet.
AFRIKANSKE FORTELLINGER, Tomm Kristiansen
Etter pausen fikk vi gjenhør med en kjent og kjær radiostemme, en stor forteller som mang en gang har fascinert oss med sine fortellinger fra Afrika. Journalisten og forfatteren Tomm Kristiansen øste av sin kunnskap og kjærlighet til dette store kontinentet og fortalte om Afrikas store sivilisasjoner som vi ikke visste så mye om. Han kom inn på dagens virkelighet og tenkemåte, og hvordan det moderne Afrika ble til, gjennom skikkelser som Nelson Mandela.
Tomm Kristiansen. Foto: Bjørg Nina Andersen Lia
Foto: Bente Bjar
Selma Lønning Aarø skriver i ulike sjangre både for barn og voksne og er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil. Høsten 2021 utga hun romanen «Privatlivet fred» hvor hun utforsker virkelighetslitteraturens dilemmaer. Hvem eier en historie? I sin anmeldelse i Fredrikstad Blad skriver Christen Hvam: «Hva er forfatterens etiske ansvar? Selma Lønning Aarøs nye roman, «Privatlivets fred», går rett inn i denne problemstillingen på en måte som både er morsom og til ettertanke.»
Forfatteren er født på Stord. Etter mange år i Oslo er hun nå bosatt i Fredrikstad, noe hennes siste bok bærer preg av, et morsomt poeng for oss som er lokalkjente i distriktet!
Aprilmøtet 28. 04.22
Forfattere: Selma Lønning Aarø og Jostein Gaarder
Jostein Gaarder trenger vel ingen nærmere presentasjon, kjent som han er for sin store litterære produksjon knyttet til religiøse, etiske og filosofiske temaer med et spesielt stort engasjement for miljø og menneskerettigheter. I høst utga han boken «Det er vi som er her nå, en livsfilosofi», formulert som et åpent brev til hans seks barnebarn. På møtet leste han fra boka, og reflekterte rundt det viktigste av alle spørsmål: Hvordan skal vi klare å bevare menneskehetens sivilisasjon og selve livsgrunnlaget på vår egen planet?
Helene Flood og Gaute Heivoll
besøkte oss på møtet 31.03.22
Helene Flood
Ved siden av å være forsker på vold og traumerelatert skyld og skam, er Helene Flood Aakvaag forfatter. Hun debuterte i 2008. I 2019 gav hun ut den psykologiske thrilleren Terapeuten.For denne fikk hun strålende kritikker og boken er oversatt til mange språk og skal filmatiseres. I 2021 kom enda en psykologisk thriller, Elskeren.Også denne fikk meget gode kritikker.
Gaute Heivoll
Gaute Heivoll debuterte i 2002 og har siden gitt ut en rekke bøker. Han er en allsidig og kritikerrost forfatter som skriver innenfor mange ulike sjangere. Han har skrevet bøker for barn, ungdom og voksne. For flere av bøkene sine har han mottatt priser, og mange er oversatt. Hans siste bok, Forklaringen, fra 2021, har sitt utspring i en virkelig hendelse slik flere av hans bøker har.
Fra møtet 03.03.22:
«Suppe, såpe og frelse» er Frelsesarmeens uoffisielle motto. Utad nyter organisasjonen stor respekt for sin omsorg for trengende. Men hvordan var det å vokse opp med offisersforeldre i Frelsesarmeen? Debutanten Gullaug Pless forteller i sin bok om en hverdag tett på narkomane og kriminelle. I voksen alder reflekterer hun over hvilke omkostninger dette hadde. Hvem så barna? På møtet var sakprosaboka «Offisersbarnet» utgangspunkt for en samtale mellom Gullaug Pless og Jannicke Hagevik.
Gullaug Pless er foruten å være forfatter av «Offisersbarnet» journalist og redaktør avkunst- og kulturmagasinet FEELGOOD. Jannicke Hagevik er kunstner og forfatter av boka «Sannheten om mor».
Bodil Christine Erichsen (f. 1954) er historiker, frilansskribent og utdannet allmennlærer. Hun har skrevet bøkene "Norske kvinners liv og kamp" - bind 1 og 2. Norge er i dag et av verdens mest likestilte land. Slik har det ikke alltid vært. Hvordan kom vi hit? Hvem er det vi i dag står på skuldrene til? Erichsen loste oss gjennom følgende temaer med kvinneperspektiv: ekteskap, moderskap, abort, prostitusjon, det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, idrett, krig og fred.
Fra januarmøtet 26.1.22
Hilde Hagerup
Like fint å jobbe som å danse
Helt siden vårt leseselskap ble startet har vi hatt et nært forhold til Klaus Hagerup. På siste møte kunne vi glede oss over presentasjonen av en fersk biografi om ham, av datteren Hilde Hagerup. Hilde er en glimrende biograf, og denne boka «Like fint å jobbe som å danse», er et foreløpig toppunkt. Hilde tegnet et varmt bilde av en forfatterkollega og en far. "Hilde Hagerups penn svinger elegant mellom det sørgelige og det såre og det oppløftende og det morsomme", heter det i en anmeldelse. Det kan vi si oss enige i. Takk for et fint gjensyn med Klaus i ord og bilder.
Signe Prøis
Isabel Allende og latinamerikansk litteratur
Mange har nok tidligere lest Isabel Allende, den chilenske forfatteren som ble berømt blant annet for boka «Åndenes hus». I en alder av 85 år kommer hun nå ut med ny roman. En uke før lansering i Norge ble boka presentert spesielt for oss. Signe Prøis er en relativt fersk litteraturprofil i Fredrikstad. Foruten å være oversetter og forlegger driver hun sin egen bokhandel i Gamlebyen. Latinamerikansk litteratur er en av hennes spesialiteter, og denne kvelden handlet om akkurat det med Isabel Allende som utgangspunkt.
Nydelig og heftige toner ble vi også
servert, av José Leguina og
Ole Jacob Evensen.
Hilde Hagerup
Signe Prøis